Prelungirea dreptului de a conduce pentru șoferi cercetați ar putea fi decisă o singură dată, nu la o lună

Prelungirea dreptului de a conduce pentru șoferi cercetați ar putea fi decisă o singură dată, nu la o lună
Publicat: 07/06/2013, 20:55
Actualizat: 25/06/2013, 14:05

Prelungirea dreptului de a conduce pentru șoferii cu permisul reținut, cercetați sau judecați pentru săvârșirea unor infracțiuni sau implicarea în accident, ar urma să fie decisă o singură dată de procuror sau judecător, și nu din 30 în 30 de zile, potrivit unei propuneri a Ministerului Public.

Propunerea de modificare a Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 195/ 2002 (Codul rutier) a fost trimisă, vineri, Ministerului Afacerilor Interne de către procurorul general al României Tiberiu Nițu.

Sunt vizate dispozițiile articolului 111, alineatul 6, din actul normativ, care se referă la prelungirea periodică a dreptului de circulație a conducătorului auto care a săvârșit anumite infracțiuni sau a fost implicat într-un accident cu victime.

În forma actuală a actului normativ, prelungirea se face la un interval de 30 de zile de către procuror sau instanța de judecată, în funcție de faza procesuală în care se află cauza, până la soluționarea definitivă a acesteia.

Propunerea de modificare urmărește degrevarea procurorului care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori a instanței de judecată învestită cu soluționarea cauzei, în sensul de a dispune cu privire la dreptul de circulație o singură dată, până la adoptarea unei soluții în faza de urmărire penală, respectiv rămânerea definitivă a soluției, cu posibilitatea reexaminării actului din oficiu, la cererea părților sau la sesizarea organelor de poliție, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

Astfel, articolul 111, alineatul 6, ar urma să aibă, potrivit propunerii, următorul conținut: „La cererea titularului permisului de conducere reținut în condițiile alin. (1) lit. b) sau ale alin. (4), procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanța de judecată învestită cu soluționarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulație până la dispunerea neînceperii urmăririi penale, scoaterii de sub urmărire penală ori încetării urmăririi penale sau, după caz, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești. Modul de soluționare a cererii de prelungire a dreptului de circulație se comunică și șefului poliției rutiere pe raza căreia s‐a comis fapta”.

După alineatul 6, se propune introducerea a două noi alineate, cu următorul cuprins: „Soluția dată cererii de prelungire a dreptului de circulație poate fi reexaminată, de procurorul sau de instanța care a dispus‐o, din oficiu, la cererea părților ori la sesizarea organelor de poliție” și respectiv „La soluționarea cauzei, rezoluția sau ordonanța prin care procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală ori încetarea urmăririi penale sau hotărârea judecătorească rămasă definitivă se comunică și șefului poliției rutiere pe raza căreia s‐a comis fapta”.

Alineatul 1, litera b, din articolul 111, coroborat cu alte articole din Codul rutier, prevede reținerea permisului de conducere pentru: conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau cu număr fals de înmatriculare, conducerea de către o persoană care deține permis pentru altă categorie de autovehicule sau căreia permisul i-a fost retras sau anulat, care are suspendat dreptul de a conduce sau nu are dreptul de a conduce în România, de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool sau se află sub influența unor produse stupefiante, refuzul șoferului de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, părăsirea locului accidentului cu victime sau produs în urma unei infracțiuni fără încuviințarea poliției, consumul de alcool sau produse stupefiante după producerea unui accident cu victime până la recoltarea probelor biologice.

De asemenea se mai au în vedere cazurile de reținere a permisului pentru organizarea sau participarea, în calitate de conducător de vehicul sau de animale, la întreceri neautorizate pe drumurile publice și lăsarea fără supraveghere pe partea carosabila a drumurilor publice a unui vehicul care transportă produse sau substanțe periculoase, tot potrivit articolului 111, alineatul 1, litera b, coroborat cu alte articole.

Potrivit alineatului 4, din articolul 111, se reține permisul, cu posibilitatea prelungirii dreptului de circulație, conducătorului de autovehicul implicat într-un accident de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporală gravă a unei persoane, dacă autorul accidentului a săvârșit contravențiile prevăzute în clasa a II-a și clasa a III-a de sancțiuni, referitoare la încălcarea unor regului de circulație.

Astfel, în aceste cazuri de reținere a permisului, dreptul de circulație va putea fi prelungit dacă procurorul sau instanța de judecată dispune în acest sens, o singură dată, potrivit propunerii MP.

Ministerul arată, în motivarea propunerii, că în 2012 au fost trimiși în judecată 14.328 de inculpați și au fost soluționate prin neînceperea urmăririi penale 7.616 cauze, respectiv prin scoaterea de sub urmărire penală 14.567 cauze, în dosare privind circulația pe drumurile publice.

„Rezultă un volum important de activitate pentru procedura reglementată de art. 111 alin. 6 din OUG nr.195/2002, în forma actuală, care considerăm că instituie mecanisme greoaie privind accesul cetățeanului la justiție (cerere, prelungire, comunicare la fiecare 30 de zile)”, se mai arată în motivare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bani, spirite malefice și sex: „Profetul apocalipsei”, care și-a ucis soția și pe cei doi...
Vești crunte despre prințesa Kate Middleton. Soția Prințului William „nu va mai fi niciodată ca...
Adrian Mititelu Jr, jefuit în vacanța din Mykonos! Hoții i-au spart vila de lux
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
Prima condamnare după Legea Anastasia: Ce pedeapsă a primit un șofer beat care a omorât...
Întâlnire secretă în parc cu ceas de 620,000 € la mână! Două familii bogate și...
Celebra actriță, diagnosticată cu CANCER MAMAR. E devastată după reconstrucția mamară. „Sunt în viață și...
Boala cumplită care face anual peste 8.000 de victime în România. Metoda revoluționară de tratament care...
Detalii șocante despre tinerii stropiți cu acid! Băiatul era urmărit: Am găsit roata...
Lactatele expirate, preferatele nutriționistul Mihaela Bilic: „Confirm că le mănânc expirate și le cumpăr din...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Dacia Duster 2024 este regele SUV-urilor IEFTINE! Test drive în România - VIDEO
Ce relaţie va fi între Moscova şi Washington după alegerile prezidenţiale din SUA? Vladimir Putin...
Care e cea mai BOGATĂ țară din lume? Cei mai mulți CRED GREȘIT
10 ani fără permis auto. Legea care bagă șoferii la închisoare garantat
Fiica lui Ilie Năstase pleacă din România. Unde își va continua studiile
Cine a prins buchetul de mireasă la nunta Oanei Moșneagu cu Vlad Gherman. Care a...
Ce este monstrul apărut pe o plajă din Singapore. Turiștii au luat-o la fugă îngroziți
Antoni vrea să o asigure pe Rebecca de faptul că nu mai are niciun gând...
Theo Rose, omagiu emoționant pentru Neluță Neagu! Ce a postat artista după moartea lui
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Cristiano Ronaldo, cel mai popular sportiv. Câștigă 7 dolari pe secundă! „Fără fotbal, viața mea...
×